Φούρνος βαφής – μια επένδυση με πολλή σκέψη

Είναι γνωστό ότι ένας φούρνος βαφής είναι το πιο ακριβό και, ίσως, το πιο σημαντικό κομμάτι εξοπλισμού σε ένα σύγχρονο φανοβαφείο. Αν και υπάρχουν ακόμα περιπτώσεις βαφείων που δουλεύουν χωρίς αυτό ή χρησιμοποιούν κάποιο αυτοσχέδιο μηχάνημα, η πλειοψηφία των συνεργείων έχουν κάποιο εργοστασιακό φούρνο.

Επειδή η απόφαση για να αγοράσετε ή να αλλάξετε τον υπάρχων φούρνο απαιτεί πολλή καλή σκέψη και έρευνα, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας κάποια σημαντικά σημεία για την απόφαση αυτή. Η εταιρία μας είναι επίσημος αντιπρόσωπος του Ιταλικού οίκου Nova Verta, αλλά αυτό το άρθρο δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση κάποιου είδους διαφήμιση.

Τι να προσέχουμε πριν προχωρήσουμε στην αγορά ενός καινούριου ή μεταχειρισμένου φούρνου βαφής.

  1. Εσωτερικές και εξωτερικές διαστάσεις. Πριν ξεκινήσετε να παίρνετε προσφορές θα πρέπει να απαντήσετε σε δυο ερωτήσεις. Τι χώρο διαθέτω στο συνεργείο για το φούρνο βαφής; Εδώ θα πρέπει να υπολογίσετε όχι μόνο τις εξωτερικές διαστάσεις του φούρνου, αλλά και το χώρο που θα χρειαστείτε για τα μηχανοστάσια και εύκολη πρόσβαση σε αυτά. Τι διαστάσεις θα χρειαστώ στο εσωτερικό του φούρνου; Όσον αφορά τις εσωτερικές διαστάσεις, που βέβαια έχουν άμεση σχέση με τις εξωτερικές, θα πρέπει να υπολογίσετε αν σας καλύπτει ένας standard φούρνος 3,6 επί 6 μέτρα. Αν έχετε συχνά πελάτες με minivan, μεγάλα jeep, τότε ίσως θα πρέπει να διαλέξετε έναν μεγαλύτερο φούρνο 6,5 – 7 μέτρων μήκους. Θα πρέπει να θυμόσαστε ότι ένας μεγαλύτερος φούρνος θα χρειαστεί και πιο δυνατά μηχανοστάσια, άρα και πολύ μεγαλύτερο αρχικό κόστος και κατανάλωση ρεύματος. Οπότε αν δεν έχετε πολλά μεγάλα αυτοκίνητα, τότε είναι προτιμότερο να μην αγοράσετε μεγαλύτερο φούρνο.
  2. Αντιρρυπαντική μονάδα. Πλέον όλοι οι καινούριοι φούρνοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση πωλούνται με την αντιρρυπαντική μονάδα. Αν θα πάρετε όμως ένα μεταχειρισμένο φούρνο, να προσέξετε να έχει την αντιρρυπαντική μονάδα. Πιστεύω ότι ο έλεγχος από τις αρμόδιες αρχές για την νομιμότητα των βαφείων θα γίνεται πολύ πιο συχνά και θα πρέπει όλοι οι φούρνοι να έχουν την λειτουργική αντιρρυπαντική μονάδα.
  3. Μονάδες κυκλοφορίας αέρα. Μια από τις πιο σημαντικές παραμέτρους ενός φούρνου είναι η ποσότητα αέρα που μπορεί να κυκλοφορήσει στο μηχανοστάσιο ανά ώρα. Συνήθως οι μικρότερες μονάδες ξεκινούν από 18.000 κυβικά μέτρα την ώρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα χρώματα νερού απαιτούν μεγαλύτερη ροή αέρα από τα συμβατικά, άρα ένα 18ρι μηχανοστάσιο θα είναι οριακό. Επίσης, αν ο φούρνος που επιλέξατε έχει μεγαλύτερες διαστάσεις, τότε θα πρέπει σίγουρα να προμηθευτείτε έναν φούρνο με τουλάχιστον 24.000 κυβικά μέτρα αέρα ανά ώρα.
  4. Καυστήρας. Οι περισσότεροι κατασκευαστές στην Ευρώπη δίνουν την δυνατότητα στον πελάτη να επιλέξει ανάμεσα σε καυστήρα πετρελαίου ή φυσικού αερίου. Αν και ο καυστήρας φυσικού αερίου είναι λίγο ακριβότερος, στην λειτουργία του είναι πολύ οικονομικότερος. Εφόσον η περιοχή όπου βρίσκεστε έχει την δυνατότητα παροχής φυσικού αερίου, τότε σας συμβουλεύω να προτιμήσετε τον αντίστοιχο καυστήρα.
  5. Φωτισμός. Δεν είναι μυστικό ότι ο καλός φωτισμός μέσα στο φούρνο είναι μείζονος σημασίας. Σε έναν standard εξοπλισμό πάντα συμπεριλαμβάνονται τα φώτα οροφής. Από την πλευρά μου θα ήθελα να σας συμβουλέψω να επενδύσετε στα φώτα LED και σε μια επιπλέον σειρά φώτων στους πλαϊνούς τοίχους του φούρνου. Αξίζει!
  6. Φίλτρα φούρνου. Νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι να αλλάζουμε εγκαίρως τα φίλτρα στον φούρνο βαφής. Αυτό που θα πρέπει να προσέξετε σε έναν φούρνο, είναι αν τα φίλτρα του αλλάζουν εύκολα και γρήγορα.
  7. Σέρβις και εξυπηρέτηση μεταπώλησης. Είναι πολύ σημαντικό να προτιμήσετε μια μάρκα φούρνου βαφής με καλό αντιπρόσωπο στην Ελλάδα. Ο φούρνος βαφής είναι ένα περίπλοκο μηχάνημα και αν χαλάσει, θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι θα βρείτε τα ανταλλακτικά και την υποστήριξη. Για παράδειγμα, αν έχετε έναν κινέζικο φούρνο, είναι πολύ πιθανό ότι δεν θα βρείτε εύκολα κάποια ανταλλακτικά.
  8. Τιμή και αξία μεταπώλησης. Αναμφισβήτητα το κόστος ενός φούρνου είναι υψηλό και είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για τον υποψήφιο αγοραστή. Όμως θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας και σε τι τιμή θα μπορέσουμε να πουλήσουμε τον φούρνο μας, αν χρειαστεί. Για παράδειγμα, οι φούρνοι Nova Verta κρατάνε την αξία τους και αν αποφασίσετε να προχωρήσετε σε πώληση, θα ανακτήσετε ένα μεγάλο μέρος της επένδυσης σας, αν το μηχάνημα είναι προσεγμένο και σε καλή κατάσταση.

Τέλος, θα ήταν πάντα χρήσιμο να μιλήσετε με τους συναδέλφους σας που έχουν φούρνους διαφορετικών κατασκευαστών. Σε αντίθεση με τον πωλητή κάθε εταιρίας, ο βαφέας που ήδη λειτουργεί έναν φούρνο βαφής θα ξέρει όλα τα δυνατά και αδύναμα σημεία του μοντέλου.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Scroll to Top