Κερί, σφραγιστικό και αλοιφή glaze – Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα κάθε προϊόντος

Ακόμα κι αν τα αγγλικά είναι η μητρική σας γλώσσα, οι διαφορετικοί όροι detailing μπορεί να σας μπερδέψουν. Τι να χρησιμοποιήσω για να αυξήσω τη γυαλάδα του αυτοκινήτου μου; Είναι το κερί και το σφραγιστικό το ίδιο πράγμα; Η αλοιφή glaze αφαιρεί τις γρατσουνιές; Σε αυτές και άλλες ερωτήσεις θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε αυτό το άρθρο. Σημειώστε ότι εκτός από τα κεριά, τα sealants και τα glazes, υπάρχει και μια άλλη κατηγορία προστασίας, αυτή των κεραμικών επιστρώσεων. Ωστόσο, οι κεραμικές επιστρώσεις έχουν σχεδιαστεί κυρίως για επαγγελματική χρήση, επομένως σε αυτό το άρθρο θα καλύψουμε λύσεις τόσο για επαγγελματίες, αλλά και για τους λάτρεις του αυτοκινήτου και ερασιτέχνες.

Το κερί, το σφραγιστικό και η αλοιφή τύπου glaze είναι τρεις διαφορετικοί τύποι προϊόντων που χρησιμοποιούνται για την περιποίηση αυτοκινήτων για την προστασία και τη βελτίωση της εμφάνισης του χρώματος ενός οχήματος. Κάθε ένα από αυτά τα προϊόντα εξυπηρετεί έναν ξεχωριστό σκοπό και έχει το δικό του σύνολο χαρακτηριστικών και πλεονεκτημάτων. Ακολουθεί μια ανάλυση των βασικών διαφορών μεταξύ κεριού, σφραγιστικών κεριών και των glaze, καθώς και των πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων τους.

Οφέλη από φυσικά κεριά (waxes):

• Το κερί είναι ένα φυσικό προϊόν που παρέχει ένα προστατευτικό στρώμα πάνω από το χρώμα του οχήματος.

• Συνήθως περιέχει φυσικό κερί carnauba, κερί μέλισσας ή κερί montan. Το κερί carnauba είναι γνωστό για τη βαθιά, ζεστή λάμψη του. Το κερί Montan είναι ένα σκληρό, εύθραυστο, γυαλιστερό κερί που εξάγεται από λιγνίτες (καφέ άνθρακας) και παρέχει καλή και πιο οικονομική εναλλακτική λύση στα κεριά carnauba.

• Το κερί παρέχει ζεστό και βαθύ, γυαλιστερό φινίρισμα και ενισχύει το χρώμα της βαφής.

• Προσφέρει μέτρια αντοχή που συνήθως διαρκεί 4-8 εβδομάδες, ανάλογα με τους περιβαλλοντικούς παράγοντες και τις συνθήκες οδήγησης.

• Το κερί παρέχει κάποια προστασία έναντι της υπεριώδους ακτινοβολίας, της οξείδωσης και μικρών ρύπων, όπως κηλίδες νερού και περιττώματα πτηνών.

• Είναι εύκολο να εφαρμοστεί και να αφαιρεθεί, καθιστώντας το μια δημοφιλή επιλογή για τους λάτρεις των DIY.

Μειονεκτήματα φυσικών κεριών:

• Όλα τα φυσικά κεριά έχουν σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες τήξης και επομένως η αντοχή τους είναι πολύ περιορισμένη.

• Το κερί τύπου carnauba είναι αρκετά ακριβό, λόγω της περιορισμένης προμήθειας από τη Νότια Αμερική.

• Τα οχήματα που προστατεύονται από φυσικά κεριά πρέπει να πλένονται μόνο με σαμπουάν ουδέτερου pH, διαφορετικά θα αφαιρούνται εύκολα από πιο επιθετικά καθαριστικά.

Οφέλη σφραγιστικών (sealants):

• Τα στεγανωτικά βαφής, γνωστά και ως σφραγιστικά, κατασκευάζονται συνήθως από συνθετικά πολυμερή ή ακρυλικές ενώσεις.

• Τα sealants προσφέρουν προστασία μεγαλύτερης διάρκειας σε σύγκριση με το κερί, με διάρκεια που κυμαίνεται από 3-6 μήνες έως και 12 μήνες.

• Παρέχουν υψηλό επίπεδο προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία, η οποία βοηθά στην αποφυγή του ξεθωριάσματος και της οξείδωσης του χρώματος.

• Τα σφραγιστικά sealants δημιουργούν μια βαθιά και αντανακλαστική λάμψη, αν και ορισμένοι λάτρεις αυτοκινήτων υποστηρίζουν ότι μπορεί να μην είναι τόσο ζεστό και πλούσιο όσο ένα υψηλής ποιότητας κερί carnauba.

Μειονεκτήματα στεγανωτικών:

• Η εφαρμογή μπορεί να είναι λίγο πιο σύνθετη από το κερί, καθώς συχνά απαιτούν πιο ακριβή εφαρμογή και μεγαλύτερους χρόνους σκλήρυνσης.

• Δύσκολη αφαίρεση εάν εφαρμοστεί λανθασμένα.

• Τα στεγανωτικά με μεγάλη αντοχή είναι ακριβά.

Οφέλη από αλοιφές τύπου glaze:

• Τα glaze έχουν σχεδιαστεί κυρίως για να βελτιώνουν την εμφάνιση του χρώματος αντί να παρέχουν μακροχρόνια προστασία.

• Συνήθως χρησιμοποιούνται ως αρχική στρώση και μπορούν να εφαρμοστούν πριν από το κερί ή το σφραγιστικό για να ενισχυθεί το βάθος και η διαύγεια του χρώματος.

• Τα glaze περιέχουν πολυμερή ή πληρωτικά (fillers) που καλύπτουν προσωρινά μικρές ατέλειες στο χρώμα, όπως λεπτές γρατσουνιές και σημάδια στροβιλισμού.

• Παρέχουν μια υγρή, γυαλιστερή εμφάνιση που μπορεί να κάνει το χρώμα να φαίνεται σαν να είναι «βρεγμένο».

Τα μειονεκτήματα των glaze:

• Τα glaze δεν είναι γνωστά για τη μακροζωία τους, με τα αποτελέσματά τους να διαρκούν από λίγες ημέρες έως μερικές εβδομάδες. Συχνά χρησιμοποιούνται για ειδικές περιστάσεις ή εκθέσεις αυτοκινήτων.

• Μόνο μικροί στροβιλισμοί και γρατσουνιές μπορούν να «καλυφθούν», ενώ οι πιο βαθιές ατέλειες θα εξακολουθούν να είναι ορατές.

• Συνήθως τα glaze παρέχουν ελάχιστη ή καθόλου προστασία από τις ακτίνες UV, την όξινη βροχή ή τους λεκέδες νερού.

Μπορούμε να συνδυάσουμε κεριά, sealants και glazes;

Για να παρατείνετε την ανθεκτικότητα των αλοιφών glaze και να προστατέψετε το χρώμα, θα πρέπει να εφαρμόσετε ένα κερί ως δεύτερη στρώση. Αυτό βοηθά στη σφράγιση της επιφάνειας. Ωστόσο, πρέπει να έχετε κατά νου ότι η εφαρμογή ενός glaze κάτω από ένα κερί θα μειώσει την ανθεκτικότητα του ίδιου του κεριού, επειδή δεν μπορεί να κολλήσει στην πραγματική βαφή.

Αυτό είναι ένα ζήτημα που θα σας απασχολήσει όταν χρησιμοποιείτε ένα σφραγιστικό τύπου sealant. Εάν εφαρμόσετε ένα glaze κάτω από το στεγανωτικό, τότε το σφραγιστικό δεν μπορεί να συνδεθεί σωστά στο χρώμα, κάτι που είναι πολύ σημαντικό. Είναι ακόμα δυνατό να εφαρμοστεί μια αλοιφή τύπου glaze κάτω από ένα στεγανωτικό, αλλά θα επηρεάσει δραματικά την διάρκεια προστασίας. Εάν συνήθως επιτυγχάνεται διάρκεια ζωής 6-12 μήνες όταν εφαρμόζετε το στεγανωτικό κατευθείαν σε χρώμα, πάνω σε glaze μπορεί να διαρκέσει περίπου 3 μήνες.

Συνήθως, συνιστάται η εφαρμογή ενός glaze κάτω από ένα κερί σε σύγκριση με ένα στεγανωτικό, επειδή τα προβλήματα αντοχής δεν είναι τόσο δραματικά, καθώς τα κεριά τείνουν να αναμιγνύονται καλύτερα με άλλα προϊόντα. Τα glaze από μόνα τους θα διαρκέσουν μερικές εβδομάδες. Ενώ αν εφαρμόζονται κάτω από ένα κερί ή στεγανωτικό συνήθως διαρκούν περίπου 2-3 μήνες μέχρι να χρειαστεί να ξανά εφαρμοστούν.

Θεωρείται εμπειρικός κανόνας ότι το κερί γενικά μπορεί να είναι μόνο μια τελευταία στρώση είτε σε σφραγιστικό είτε σε glaze και όχι το αντίστροφο. Το κερί οποιασδήποτε προέλευσης δεν είναι σταθερό ως το πρώτο στρώμα, επομένως θα διακυβεύσει την ανθεκτικότητα οποιασδήποτε επόμενης επικάλυψης.

Συνοπτικά, η επιλογή μεταξύ κεριού, sealant και αλοιφής τύπου glaze εξαρτάται από τους συγκεκριμένους στόχους σας. Εάν θέλετε να προστατεύσετε το χρώμα του αυτοκινήτου σας για μεγάλο χρονικό διάστημα, ένα σφραγιστικό είναι μια καλή επιλογή. Αν ψάχνετε για μια ζεστή, βαθιά λάμψη, το κερί μπορεί να είναι πιο ελκυστικό. Από την άλλη πλευρά, εάν θέλετε να βελτιώσετε γρήγορα την οπτική εικόνα του χρώματος, ένα glaze μπορεί να προσφέρει αυτή την εμφάνιση “εκθεσιακού αυτοκινήτου”. Σε πολλές περιπτώσεις, ένας συνδυασμός αυτών των προϊόντων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να επιτευχθεί το καλύτερο και των δύο κόσμων—προστασία και αισθητική.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Scroll to Top